Proost! Gezondheid! Of toch niet …?

Onlangs zijn de resultaten gepubliceerd van een gezondheidsenquête uitgevoerd door het CBS, RIVM en Trimbos Instituut. Daaruit blijkt dat in Nederland hoogopgeleide ouderen het meest frequent overmatige drinkers zijn. Overmatig drinken betekent dat een man >3 glazen drinkt per dag en een vrouw >2.

tabel

Wat zijn eigenlijk de risico’s van alcohol gebruik?

Het wetenschappelijke tijdschrift Addiction publiceerde vorige maand een artikel genaamd “Alcohol consumption as a cause of cancer” waarin staat dat er sterk bewijs is voor een oorzakelijk verband tussen alcohol gebruik en een zevental vormen van kanker.  Met oorzakelijk verband wordt bedoeld dat het risico op kanker hoger is als er wordt gedronken, maar ook weer afneemt indien er wordt geminderd.

De nieuwe richtlijnen

Ook de Gezondheidsraad heeft in 2015 gekeken naar een verband tussen alcoholhoudende dranken en gezondheidsrisico’s. Hiervoor hebben zij gebruik gemaakt van onderzoeken van hoge kwaliteit, zoals goed uitgevoerde gerandomiseerde onderzoeken met een controle groep.  Ook zij concluderen dat alcohol bij meer dan 1 consumptie per dag, wat neerkomt op meer dan 10 gram alcohol, zorgt voor een verhoogd risico op bepaalde soorten kanker (zoals borstkanker) en een hoger risico op hart- en vaatziekten.

Hoeveel gram alcohol zit er in een drankje?

alle_3_standaard_glazen_final.jpg&w=770

Daarom is de aanbeveling van de Gezondheidsraad ook aangepast: “Drink liever geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één consumptie.”  Het Voedingscentrum heeft deze aanbeveling overgenomen in de nieuwe Schijf van Vijf.

Doe de signaleringstest

Wil jij weten hoe het zit met je eigen alcohol gebruik? Doe dan de test op de site van Jellinek.

https://www.jellinek.nl/test-uw-kennis-of-gebruik/test-uw-gebruik/test-uw-alcoholgebruik/

Goed nieuws

Drink je niet meer dan 1 glas per dag dan ben je een matige drinker. Dit kán het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Maar dat kan met gezonde voeding, beweging en ontspanning natuurlijk ook!

Groet!

Annemarie Delnoij

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren