Bijnieruitputting

Het verloop

Heb je last van aanhoudende vermoeidheid, sombere gevoelens, droge huid, verminderd libido, duizeligheid, terugkerende ontstekingen, trek in zout eten of gewichtstoename? Bijnieruitputting kan de oorzaak zijn.  Het is belangrijk om te weten hoe deze uitputting tot stand komt en wat je er aan kunt doen.

Bijnieruitputting

Bijnieruitputting is een ingewikkeld proces dat zich over langere tijd ontwikkeld. Tijdens een stressvolle periode maakt je lichaam cortisol aan. Een mooi systeem dat ons helpt om op stress te kunnen reageren.  Je zal je misschien wat moe voelen in deze periode maar dit geeft zelden aanleiding om aan de bel te trekken. Drukke(re) en stressvolle(re) periodes horen er nou eenmaal bij.

Als de stressperiode langer aanhoudt dan blijft je lichaam de hormonen aanmaken. Je lichaam kan dit nog prima, al begint het nu ten koste te gaan van de aanmaak van minder relevante hormonen zoals DHEA en de geslachtshormonen. De basisingrediënten voor de aanmaak van hormonen moet steeds vaker voor cortisol gebruikt worden, en je lichaam geeft
 daar prioriteit aan. De vermoeidheid neemt toe, je hebt minder zin in sex en je wordt mogelijk somber. Ook herstel je minder goed en ben je wat sneller geïrriteerd. Als je niet kunt herstellen (of niet wordt behandeld)  kan de bijnierfunctie dusdanig verzwakt raken en kan zelfs niet voldoende cortisol meer aangemaakt worden. Daardoor kan je niet goed omgaan met stress, is de vermoeidheid chronisch en kan je productiviteit en dagelijkse bezigheden behoorlijk onder druk komen te staan of moet je je zelfs ziek melden.

 

De symptomen

Herken jij de volgende symptomen: vermoeidheid en slaapproblemen, laag libodo, trek in zout of juist zoet eten, gewichtstoename, somberheid, hoofdpijn, spierzwakte, terugkerende ontstekingen, vaak plassen, duizeligheid/lage bloeddruk? Mogelijk heb je bijnieruitputting. Dit zijn helaas slechts enkele voorbeelden.

Behandeling

De behandeling omvat een aantal aspecten:  slaap-hygiëne, zelf- en stressmanagement, voeding en beweging. Naast dit alles is er vooral tijd nodig voor herstel. Een uitputting ontstaat niet vanzelf en heeft daarom ook voldoende aandacht en tijd nodig om te kunnen herstellen.

De Dieetpraktijk integreert deze pijlers in een behandelplan en werkt samen met mensendieck, osteopathie en/of fysiotherapie indien de behandeling vraagt om deze expertises. Dit kan mogelijk zijn om het herstel te bevorderen, denk dan aan hulp bij gewichtspijn, recividerende ontstekingen of ademhalingstechnieken.

Wil jij ook een persoonlijk behandelplan? Dat kan! Na een intake waarin jij je verhaal kan doen, bepalen we wat er nodig is, krijg je een plan op maat én wordt je deskundig begeleid op weg naar herstel.