Ik gebruik bloedverdunners, waar moet ik op letten?

Bloedverdunners

De naam is veelgebruikt maar niet helemaal correct; het gaat feitelijk om een antistollingsmiddel, het bloed wordt dus niet dunner. Deze medicatie dient om de stollingsneiging van het bloed te onderdrukken. Je gebruikt deze pillen vanwege een medische indicatie zoals een ondergane operatie, het hebben of voorkomen van trombose of boezemfibrileren. Dit zijn serieuze situaties dus je wilt natuurlijk dat de medicatie goed werkt. Maar waar moet je zelf op letten als je deze medicatie gebruikt?

Vitamine K

Het lichaam is in staat om het bloed te laten stollen. Dit regulatie-systeem is van levensbelang om bloedingen te stoppen. Vitamine K speelt een rol bij de bloedstolling. Het is namelijk een belangrijke component voor (de activatie van) een viertal stollingsfactoren. In het bloed bevinden zich meer stollingsfactoren maar niet al deze stollingsfactoren worden beïnvloed door vitamine K.

Bronnen vitamine K

In het lichaam wordt vitamine K aangemaakt in de darmen. Ook zit vitamine K in allerlei voedingsmiddelen. In grote hoeveelheden zit het in spinazie, boerenkool en broccoli. Je kunt hier een handig overzicht vinden. Tekorten aan vitamine K komen zelden voor. Na langdurig gebruikt van antibiotica kan de aanmaak van vitamine K in de darmen verstoord zijn en is mogelijk suppletie gewenst. Raadpleeg hiervoor altijd een arts.

Medicatie & de invloed van vitamine K

Er zijn diverse type antistollingsmiddelen op de markt. Een belangrijke tweedeling moet genoemd worden: vitamine K-antagonisten (VKA’s) en de nieuwe orale anticoagulantia (NOAC’s).

 


 

 

Vitamine K-antagonisten

Deze antistollingsmedicatie zorgt voor een vermindering van de omzetting van vitamine K in de vier stollingsfactoren. Dus als er meer vitamine K wordt ingenomen werkt dit de medicatie als het ware tegen. Bij deze medicatie is het dus belangrijk om te letten op de hoeveelheid vitamine K uit voeding. Ook moet je regelmatig naar de trombosedienst om de INR van je bloed te laten meten, dat is een maat voor de snelheid waarmee je bloed stolt. Mogelijk wordt hierna de dosis aangepast of krijg je een antidotum die de werking tegengaat.

Nieuwe Orale Anticoagulantia

Deze antistollingsmedicatie werkt anders en staat niet onder invloed van vitamine K. Het werkt in combinatie met de stollingsfactor trombine. Het blokkeert zeer gericht de werking van trombine, waardoor het bloed minder stolt. Bij deze medicatie is het dus niet nodig om te letten op de hoeveelheid vitamine K uit voeding. Ook hoef je niet naar de trombosedienst om je bloed te laten onderzoeken, want bij deze medicatie is het niet mogelijk om de mate van ontstolling te meten. Dit is een nadeel van dit type medicatie, evenals het feit dat er geen antidotum is.

Tot slot, lees altijd de bijsluiter voor meer informatie en raadpleeg je arts voor meer informatie bijvoorbeeld over hoe de pillen ingenomen moeten worden (bv. bij de maaltijd).

Groet!

Annemarie Delnoij

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Deel dit bericht!