COPD

COPD

COPD is een aandoening aan de longen.  Als je COPD hebt dan is ademen lastiger. Dit komt omdat je longen beschadigd zijn.  Hierdoor heb je minder zuurstof. Daardoor kunnen normale dingen lastig zijn. Zoals traplopen, boodschappen doen of aankleden. Ook vermoeidheid ligt op de loer.

Voeding

COPD komt bij mensen voor met zowel ondergewicht als overgewicht. Maar omdat de ziekte nogal wat van je vraagt heb je wel een verhoogde energie behoefte. Dat betekent dus eigenlijk, méér eten. Maar het is lastig om meer te eten als je je zo slecht en kortademig voelt. Als de inname niet overeenkomt met de behoefte dan kan je daar zieker van worden. Dat wil je voorkomen.

Wanneer naar de diëtist

Samen met de huisarts kan je bepalen wanneer je naar de diëtist gaat. Dat kan zijn omdat het goed is om af te vallen, of juist omdat er ongewenst teveel gewicht verloren gaat. Veel aandacht gaat hierbij uit naar het behoud van spiermassa. Dat komt omdat spiermassa belangrijk is bij COPD. Goede voeding en lichamelijke training verbetert de doorbloeding en versterkt de spieren. Daardoor wordt de zuurstof die de longen opnemen beter rondgepompt en verbetert het je uithoudingsvermogen.