De ijzersterke kracht van combineren! Vitamine C en ijzer.

IJzersterke kracht

Je voeding bevat allemaal waardevolle nutriënten die het lichaam opneemt. Dat wist je al! Maar wist je ook dat ze soms elkaar nodig hebben voor een optimale opname? Dat zorgt voor een ijzersterke combinatie.

Ijzer

Neem bijvoorbeeld ijzer (Ferrum/Fe). IJzer heb je nodig voor de vorming van hemoglobine (zuurstoftransport in het bloed) en de stofwisseling. Het zit in dierlijke en plantaardige producten: heem en non-heem ijzer. In plantaardige producten is niet alle non-heem ijzer even gemakkelijk oplosbaar en daardoor lastiger op te nemen door het lichaam. Ondanks dat het dan veel ijzer kàn bevatten, wordt niet alles goed opgenomen. Jammer!

chain-1662735_1280

Vitamine C

Vitamine C is een hulpstof voor de opname van non-heem ijzer. Het bevordert de opname van ijzer uit de voedingsmiddelen. Het is daarom raadzaam om vitamine C binnen te krijgen terwijl je producten eet die non-heem ijzer bevatten. Op die manier krijg je dus meer ijzer binnen!

 

 

Hoe werkt de combinatie?

Brood is een belangrijke bron van ijzer in het Nederlandse eetpatroon. Volkoren brood bevat relatief veel non-heem ijzer. Voor maximale opname van dit ijzer is het dus een goed idee om een stuk fruit bij de broodmaaltijd te eten! Of probeer groenten op je brood te doen, een paar plakken komkommer, paprika of tomaat. Je kunt eindeloos combineren.

Tijdens de avondmaaltijd zijn rood vlees en (ik hoop volkoren) graanproducten de voornaamste bron van ijzer. Zorg ook daarom voor voldoende groenten bij de hoofdmaaltijd want deze bevatten doorgaans veel vitamine C. Fruit bij het nagerecht is om dezelfde reden ook een goed idee!

Groetjes!
Annemarie Delnoij

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren