Diabetes
Diabetes was voorheen bekend als ‘ouderdoms-suiker’. Dat is helaas al lang niet meer zo. Op alle leeftijden komt diabetes voor. Er zijn verschillende soorten diabetes, zoals type 1, type 2 en LADA. Soms speelt erfelijkheid een rol en soms ook leefstijl. In veel gevallen kan je zelf – door juiste kennis over voeding en een gezonde leefstijl – een en ander gunstig beïnvloeden.
Een diagnose diabetes betekent daarom in de meeste gevallen een bezoek aan de diëtist. Een gespecialiseerd diëtist kan uitleg geven over de juiste voeding bij diabetes, een gezonde leefstijl. Hierdoor kunnen de klachten van diabetes beperkt blijven. In sommige gevallen kan je diabetes voorkomen als je er tijdig bij bent, dat noemen we de pre-diabetes fase.
Advies
Een advies is altijd maatwerk; dat wil zeggen dat jouw huidige eetpatroon wordt bekeken en we samen op zoek gaan naar mogelijkheden om deze te verbeteren. Samen met de praktijkondersteuner van de huisarts monitoren we dan zorgvuldig hoe het met je gaat.
In welke gevallen naar de diëtist?
- Het liefst voordat je de diagnose hebt. Komt diabetes in de familie voor en heb je overgewicht? Dan is het goed om af te vallen om het risico te verkleinen.
- Als de diagnose is gesteld – en er is nog geen sprake van medicatie – kan je onderzoeken of je dit met aanpassingen in de voeding en leefstijl kan voorkomen.
- Krijg je medicatie, tablet en/ of insuline, dan wordt het mogelijk wat ingewikkelder. Soms moet je dan zelf gaan rekenen met koolhydraten in de voeding. Dit kan de diëtist je leren.
- Soms is de ziekte lastig onder controle te krijgen en ervaar je wat klachten, de diëtist kan je ook hier goed bij helpen.