Endometriose

Diëtist met endometriose - dé specialist

Zoek jij hulp omdat jij de diagnose endometriose heb gehad? Bij mij, diëtist Annemarie ben je aan het juiste adres.  Zelf heb ik PDS en endometriose. Ik weet als geen ander wat het betekent en welke klachten het kan veroorzaken.

Ook ik heb lang met klachten rondgelopen waarvan niet direct duidelijk was waar het aan lag. Je voelt je dan onbegrepen en niet gehoord. Het zit dus echt niet tussen de oren, je klachten zijn inderdaad niet ‘normaal’, ook al ben jij ze waarschijnlijk wel normaal gaan vinden. Hoe zou het zijn als je deze keer wél gehoord wordt en er naar oplossingen wordt gekeken!?

Wat is endometriose?

Endometriose is vervelende chronische aandoening. Naar schatting kampen veel vrouwen hiermee, zo’n 10% van alle vrouwen die menstrueert (vruchtbaar is). Als er sprake is van endometriose dan groeit er endometrium (baarmoederslijmvlies) op plekken buiten de baarmoeder. In de wand van de baarmoeder, of in de buikholte, in de darmwand of bij de eierstokken.

De klachten kunnen sterk variëren van geen tot verminderde vruchtbaarheid, pijn bij het vrijen en plassen, (buik)pijn en krampen en een afwijkend ontlastingspatroon of een ernstiger verloop van de menstruatie (dysmenorroe).

Wat kan voeding betekenen bij endometriose?

We moeten eerlijk zijn, er is geen officieel endometriose dieet. Dat komt omdat er nog weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan is hiernaar. Dat wil zeker niet zeggen dat voeding niet kan bijdragen aan het verminderen van de klachten. Genezen kan je endometriose met voeding in ieder geval niet.

Als weefsel zich in de darmwand bevindt, dan kan dit de spijsvertering negatief beïnvloeden. Je kan dan baat hebben bij het weglaten van bepaalde producten zodat die klachten minder worden of  zelfs weggaan. Vaak leidt het weglaten van voeding tot een onvolwaardig dieet en worden er zelfs ten onrechte voedingsmiddelen weggelaten die ‘per ongeluk’ als boosdoener zijn aangewezen. Helaas zien we dat heel vaak in de praktijk.

Een onvolwaardig eetpatroon kan weer tot een verergering van de klachten leiden, juist wat je niet wilt. 

Wat kunnen wij voor je betekenen?

  • Wij starten met een grondige intake waarin we je klachten in kaart brengen.
  • Vervolgens nemen we jouw leefstijl en eetpatroon door.
  • We analyseren je klachten en je voeding en brengen in kaart waar jij mogelijk last van krijg.
  • Door een gestructureerd plan van elimineren en testen gaan we onderzoeken wat voor jou werkt.
  • We houden altijd in de gaten dat je voeding volwaardig blijft, of juist volwaardiger wordt.
  • En we hebben oog voor wat het met jou doet en waar jouw mogelijkheden liggen.

Wil jij een afspraak maken?