FODMAP dieet

Het FODMAP dieet is een dieet dat veel wordt ingezet bij prikkelbaredarmsyndroom (PDS).

Wat zijn FODMAPs eigenlijk?

FODMAP is een verzamelnaam voor een aantal groepen koolhydraten. Deze kunnen door het lichaam niet goed opgenomen worden. Dit veroorzaakt bij sommige mensen veel klachten. Denk aan pijn in de buik, een opgeblazen gevoel, winderigheid of een afwijkend ontlastingspatroon. Door deze koolhydraten te vermijden kunnen je klachten afnemen.

In welke levensmiddelen zitten ze?

FODMAP zitten echter in heel diverse levensmiddelen. Ze staan niet duidelijk of herkenbaar op een etiket. Niet allemaal geven ze klachten bij iedereen. Soms ook pas bij het eten van bepaalde hoeveelheden. Dat maakt dit dieet ook een complex dieet dat bij voorkeur altijd onder begeleiding van een diëtist gedaan moet worden.

Hoe werkt het FODMAP dieet?

Om uit te zoeken van welke groep fodmaps jij mogelijk last hebt moet dit getest worden. Dat wordt gedaan door een bepaalde periode (vaak een aantal weken) de voedingsmiddelen uit 1 of meerdere fodmap-groepen te mijden. Dit noemen we de eliminatiefase. Daarna worden de voedingsmiddelen uit deze fodmap-groepen 1 voor 1 weer toegevoegd aan het dieet. Zo kunnen we testen wanneer de klachten ontstaan. Dit noemen we de herintroductiefase. Deze kan ook een aantal weken kan duren.

Ondertussen houden we de klachten zeer goed in de gaten. Zo kunnen we vaststellen of en welke fodmaps de problemen veroorzaken zodat deze voortaan vermeden kunnen worden.

Doel van het dieet

Het doel is om de klachten te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren.