Nu ook een FODMAP en SIBO specialist in Badhoevedorp.

Welkom op de site van mijn diëtistenpraktijk in Badhoevedorp. De praktijk is dichtbij en goed te bereiken vanuit Amsterdam Nieuw Sloten, De Aker en Osdorp.

Het afgelopen jaar heb ik diverse geaccrediteerd bijscholingen gevolgd op het gebied van het FODMAP dieet en het SIBO dieet.

In deze mailing:

  • Wat is het FODMAP dieet en wanneer wordt het ingezet
  • Wat is het SIBO dieet en wanneer wordt het ingezet
  • Wat kan de huisarts betekenen

Lees mijn eigen verhaal over PDS op de pagina ‘over mij’. Bekijk ook de pagina’s voor cliënten over het FODMAP dieet en PDS.


Wat is het FODMAP dieet?

FODMAP is een verzamelnaam voor een aantal groepen koolhydraten. Deze kunnen door het lichaam niet goed opgenomen worden. Dit veroorzaakt bij sommige mensen veel klachten. Denk aan pijn in de buik, een opgeblazen gevoel, winderigheid of een afwijkend ontlastingspatroon. Door deze koolhydraten te vermijden kunnen je klachten afnemen.

Wanneer wordt het FODMAP dieet ingezet?

Het FODMAP dieet kan ingezet worden bij PDS. Het is een eliminatie dieet wat voor een cliënt ingewikkeld kan zijn. Ik kan de cliënt daar in begeleiden. Het dieet is niet de eerste keuze als een cliënt bij mij komt met PDS klachten. Allereerst worden andere mogelijkheden bekeken die minder invasief zijn; optimaliseren voedingspatroon, elimineren triggers, reduceren stress en eventueel zelfhulpmiddelen als pre- en probiotica en pepermuntolie.

Wat is het SIBO dieet?

SIBO staat voor Small Intestinal Bacterial Overgrowth. Recent is er meer aandacht voor deze aandoening en de klachten die het met zich meebrengt. De symptomen van SIBO lijken er op die van PDS. Een indicatie voor SIBO kan zijn als de klachten vrij snel na het eten optreden. Denk aan buikpijn, krampen of een opgeblazen gevoel. Als het FODMAP dieet niet aanslaat is dat ook een indicatie dat het SIBO kan zijn. Daarnaast is een tekort aan B-vitamines, vitamine D, vitamine K, calcium en ijzer niet ongewoon.

Wanneer wordt het SIBO dieet ingezet?

Nadat de diagnose is gesteld, via o.a. glucose- of lactuloseademtest, heeft het de voorkeur om de cliënt te behandelen met antibiotica in combinatie met het ‘SIBO-eliminatiedieet’. Kanttekening bij deze aanpak is dat er nog veel wetenschappelijk onderzoek gedaan moet worden naar dit relatief nieuwe dieet.

Wat kan de huisarts betekenen?

U als huisarts stelt de diagnose PDS of SIBO. Naast de adviezen die u al geeft is het voor een cliënt van meerwaarde om naar een diëtist te gaan. Ik kan als diëtist, in combinatie met mijn persoonlijke ervaring als PDS patiënt, veel voor cliënten betekenen en een effectieve behandeling inzetten.

Ik behandel regelmatig cliënten met PDS klachten waarbij het verbeteren van de kwaliteit van leven altijd voorop staat. Het is voor cliënten belangrijk om te weten dat een afname van klachten mogelijk is en dat ze hierbij begeleiding kunnen krijgen. Zo hoeven ze niet langer rond te lopen met klachten die hun leven beheersen.

Ik sta vermeld op de site: http://www.fodmapdietist.nl waar gezocht kan worden naar een specialist.

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren