Het verhaal over goede voeding is niet sexy

Het rammelt er van; boeken over gezonde voeding. En er is ook veel over te doen in de media. Blijkbaar zijn we er allemaal volop mee bezig. Een goed teken, toch?

Ja en nee.

Ja, als je je gezonder wilt voelen, of er gezonder uit wilt zien, dan kan voeding je daarbij helpen. Als je het gevoel hebt dat het bij jouw persoonlijkheid past om veel met gezonde voeding bezig te zijn – a way of living met een healthy lifestyle – dan kan je je lol niet op met zoveel mogelijkheden. Goed bezig!

De effecten van gezonde voeding zitten niet alleen op de korte maar juist ook op de lange termijn. Want wat je nu eet draagt bij bijvoorbeeld aan een gezonde oude dag. Hoe je nu eet of leert eten zorgt voor een blijvend gezond(er) gewicht.

Maar dat is vaak niet de reden dat mensen gezond willen gaan eten. Je moet je er nu beter door gaan voelen en je moet jezelf kunnen identificeren met het beeld dat het oproept. En dan is de verleiding groot om mee te gaan in een onrealistisch beeld dat wordt gecreëerd – “als jij dit dieet volgt dan word je net zo mooi en gelukkig als ik. Dat wil jij toch ook?”

En nee, dat is nou net waarom niet alle boeken bijdragen aan jouw gezondheid. Ik snap het wel, je werkt zelf toe naar een doel dat je voor jezelf hebt gesteld (afvallen, energieker worden, van je klachten afkomen). Bij dat doel horen ook  ‘plaatjes’. Je voelt je nu misschien minder energiek en als je jezelf voor de geest haalt als je wèl energiek bent dan zie je waarschijnlijk een goedlachse spring-in-het-veld voor ogen. (Althans, zo werkt dat bij mij .. haha) Laat dat nou net het plaatje zijn waar de dieetboeken je mee toelachen. Bingo! En dan is de keuze voor een dieetboek met valse beloftes en onwaarheden gemakkelijk gemaakt.

Het is ook lastig als een boodschap vol overtuiging wordt gebracht om te twijfelen aan de kwaliteit van het advies. Zeker als jij je beter voelde na het eten van hun recepten of het navolgen van adviezen. Dit kan zeker het geval zijn als er winst te behalen viel op bijvoorbeeld de hoeveelheid groente die je at (je haalde eerst de dagelijkse hoeveelheid niet en nu wel!). Ja, en dan lijkt het er toch sterk op dat wat ze zeggen voor de volle 100{8200f7adf558dba530ab6c4ca2b435d92b61564996e6ca0f52b6d403531fdc33} klopt. Dat is natuurlijk ook heel lastig. Want het doel is dan toch bereikt, dus wat is het probleem? Maar op de lange termijn zullen de meeste van deze diëten zorgen voor tekorten vanwege hun onvolwaardige karakter. Ook maken ze het je onnodig lastig door allerlei producten te elimineren of door je dure producten te laten eten zonder echt goede reden.

Maar goed nieuws, want je hoeft nu niet te denken: “het heeft dus geen zin”.

Alleen is het echte verhaal over gezonde voeding nou eenmaal niet zo sexy, doet niet aan bangmakerij maar is informatief, is onderbouwd maar belooft geen wonderen. Het gaat om volwaardige voeding en is gericht op de lange termijn. Een gezond eetpatroon kan prima zonder superfoods, belooft geen mooi haar of een smetteloze huid, je wordt er geen covergirl of bodybuilder van en is ook geen garantie voor geluk.

Voeding is boven alles functioneel – je hebt voedingsstoffen nodig! Maar voeding is gelukkig wel iets waar je énorm van kunt genieten.

Wil je een goed boek lezen dat je echt verder zal helpen? Lees dan eens ‘Eet als een expert‘ van I am a Foodie. Adviezen waar je wat aan hebt, volgens de meest recente wetenschappelijke inzichten, met als doel het bevorderen van jouw gezondheid. Sta je er voor open om overtuigingen over bijvoorbeeld superfoods los te laten en te lezen waar het echt om gaat? Dan is dit boek echt iets voor jou!

Liefs, Annemarie Delnoij

eet-als-een-expert2

BewarenBewaren