Nog even over brood … Want daar zit wat in! Maar wat dan precies?

Ik had geen idee dat de uitzending van Keuringsdienst van Waren van afgelopen week zo’n impact zou hebben.

Kijk hier de uitzending nog even terug: Uitzending over brood

Eerlijk gezegd had ik er geen blog over geschreven omdat ik dacht dat iedereen dit al wist. Well, guess again! Ik hou het kort, want dat kan gelukkig. Enkele feiten op een rij:

Brood kan gemaakt worden van bloem, meel of volkorenmeel. Het verschil zit ‘m in de mate waarin de gemalen graankorrel wordt gezeefd of niet, en wat er dus uit wordt gefilterd (vezels).

Volkorenmeel is niet gezeefd en bevat dus nog álle gemalen onderdelen van de graankorrel: de meelkern, de kiem en de zemel. Deze drie bestanddelen maken het brood vanzelf lichtbruin van kleur. Volkorenbrood is niet per definitie een zwaar of stevig brood.

Dan heb je het andere uiterste, dat is bloem. Dit is grondig gezeefd en bevat alleen de gemalen meelkern. De zemelen en de kiem zitten er dus niet meer in. Het restant is een wit poeder en dit maakt witbrood.

Meel (ook wel tarwemeel genoemd) is een combinatie van volkorenmeel en bloem. De verhoudingen kunnen sterk wisselen. Vaak zit er minder volkorenmeel in dan bloem. De kleur is lichtbruin.

Is bruinbrood automatisch volkorenbrood?

Nee zeker niet. Donkere broden zijn gekleurd met bijvoorbeeld mout – maar dit hoeft dus geen volkorenbrood te zijn. Dat geldt ook voor brood met veel pitten. Dit kan ook een meelbrood zijn met veel mout. Dus dat héle donkere brood, kán dus gewoon gekleurd witbrood zijn.

In Nederland is wettelijk vastgesteld dat een brood volkoren mag heten als het 100 procent volkoren is. Zoek je dus een volkorenbrood, dan staat het er op! (Let op: dit geldt niet voor andere producten zoals ontbijtkoek, dat mag je al volkoren noemen als er minder dan de helft aan volkoren bestanddelen in zitten).

Gezond?

Het gezondste brood is volkorenbrood en bevat alle goede voedingsstoffen die de graankorrel te bieden heeft. Het maakt daarbij niet uit of het een brood is van tarwe, spelt, rogge of een andere graansoort. En ook niet of het brood gemaakt is met gist of met desem.

En het laatste ‘feitje’ waar ik zelf altijd wat ontevreden over ben: het is soms best goed zoeken in de supermarkt naar volkorenbrood. Blijkbaar en helaas is dit toch nog een ondergewaardeerd kindje. De rustieke broden die mooi worden gepresenteerd winnen het vaak van het volkoren product. En dat is jammer.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren